Home » , , » MEYVECİLİKTE AŞI VE SELEKSİYON

MEYVECİLİKTE AŞI VE SELEKSİYON

Written By Editör on Friday, December 17, 2010 | 12/17/2010

Bitki ıslahında kullanılan yöntem ne olursa olsun, amaç daima iyi bir seleksiyon olmalıdır. Aşı ve seleksiyonun amacı; Erken meyveye duran Kaliteli, dengeli ürün veren Çevre şartlarına uyabilen zararlı ve hastalıklara dirençli Pazarın beğenisini kazanmış fidanlar elde etmektir.
Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşacak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme tekniğidir. Yeni bitkinin üst kısmını meydana getirecek aşı kısmına kalem veya tek göz ihtiva ederse aşı gözü, alt kısmını ve kökünü meydana getiren kısmına anaç adı verilir.





Neden Aşılama Yaparız?
Tür ve çeşidin ismine doğru fidan üretimi,
Başka ve kolay metodlarla çoğaltılamayan çeşitlerin ortadan kalkmasına engel olmak,
Büyük ağaçların çeşitlerini değiştirmek,
Islah çalışmalarında belirli özellikleri için seçilen çöğürlerin büyümelerini çabuklaştırmak,
Ağaçların zarar gören kısımlarının tamiri,
Virüs hastalıklarının incelenmesi için aşı yapılır.
Bazı anaçların özelliklerinden (Bodur anaçlar gibi) yararlanmak için ancak üzerine iyi bir çeşit aşılayarak yararlanabiliriz.

Aşı Genel Tablosu



























Aşı tesviyesi tespit edilir.















Fidan ortadan ayrılır.

















Çeliği iki veya üç tomurcuklu olarak ( 3 cm. çapında ) seçin.


















Çeliğin oturacağı genişlikte, 5-6 cm. boyunda “yarık” açın.





Çeliği, resimdeki gibi yontup “yarığa” oturup (cambiums dokuları temaz etmeli) sarın.


















Aşının cinsini gösteren bir tabela bağlayın.



Aşıda kullanılan aletler;













Aşılanan Meyve Ağacı







Anaca uygun biçimde kesilen çelik












Aşı için kesilen bir anaç





Anaç ve çelik yan yana.





Aşının bağlanması





Yapılan aşının bir yaşındaki durumu


Çelikler
Bunlar köksüz dallardan alınır, üzüm, incir, ayva, zeytin ve nar, kuş üzümü, “currant” gibi meyvelerin çoğaltılmasında kullanılırlar.





Sert çelikler, bunları, ağaç meyveleri için, genellikle kullanırız. Bir önceki yılın dallarından alırlar, ama tercihen 2-3 yaşında olmaları gerekir. Çeliklerin iki göz tomurcuk içermesi ve 15-35 cm. boyunda olması istenir (ağacına göre). Boğumundan veya alt tomurcuk ortasından düzgünce kesilip alınır, genelikle, en yakın gözden köklendiğinden fazla ayrıntıya önem verilmez. Çelikler, toprak işlenmişse kışın dikilir; olmazsa toprağa, kuma veya diğer nemlendiriciye gömülerek bekletilir (talaş, peat, yosun gibi nemlendiriciler de bu işe yeter) daha sonra, bunlar gölgede depolanırlar. Dikimi, bahar başında, büyüme mevsimine girerken yapmak lazımdır. Çelikleri, dikine toprağa dikmeli (üst tomurcuğu açıkta kalacak), 5-10 cm aralık vermeli, sulamalı, bakımını yapmalıdır. Kök salan çelikler izleyen baharda fidan olacak biçimde dikilebilirler.





Yumuşak çelikler – Zeytin, narenciye gibi çelikler cari yıl dallarından hazırlanır (aynı yılın yazında hazırlanabilir.) Bunun için, özel bakım ve sera şartları istenir, sisleme yapılmalıdır. Çok ince sis (su) ile sürekli nemlendirilen çelikler kurumazlar.





Hazır Çelikler


Kök çelikleri, bunun için 5-10 cm boyunda kök çeliklerinden yararlanılır. Muntazam olarak kesilen bu çelikler dikey veya yatay olarak toprağa yakın gömülür üzerine yumuşak toprak örtülüp dallandırılırlar.





Aşı Yarığının Hazırlanması


Bitki hormonları çeliklerin köklendirilmesinde kullanılabilir. Kolay köklenmeyen meyve ağaçları için IBA (indolebutryc acid) diye bilinen hormondan yararlanılabilir. Başka hormonlar da vardır.





Aşı çeliğinin, aşı yarığına oturmasıyla “generatif” temas sağlanır.


Çilekler sürgünleriyle çoğalırlar. Ağaç çileğin kök sürgünü, ‘Stockton Morello’ kirazının kök sürgünü, ana ağaçtan doğal olarak alınıp dikilirse istenen fidan elde edilir.





Aşı macunu, kesik ve yaraların iyileşmesine yardım eder.



İki çeşit aşı vardır.
1.Göz aşıları,
2. Kalem aşıları.



Aşı Çalışmalarında Özel Yöntemler
Ağaç meyvelerinde, daha çok aşı yöntemlerinden yararlanılarak fidan üretilir. Bunun için, genellikle bir göz tomurcuk (istenen türden) anaç köke (çöğüre) kabuk altında uyacak, yaşayacak şekilde yerleştirilir. Böylece bilinen türlerle aşı yapılmalıdır. Erik ve şeftali (prunus sp.) “kökeni-bir” türler olduğundan uyuşurlar. Bazen aynı ağaçta iki üç tür dahi üretilebilir. Şeftali, badem, kayısı, erik türlerini de örneğin, tek bir şeftali ağacında yetiştirebilirsiniz. Fakat bakım ve verim dengesi sağlamak zordur.





Yaşlı Ağaçların verimsizlikleri durumlarından anlaşılır. Bunları aşısıyla verimli hale getirmek gerekir. Yurdumuzda özellikle Antep fıstıklarında bu yolla başarılı sonuçlar alınmıştır.
Aşı bazen de dölleyen tür elde edilmesi açısından önem taşır. Yapraklarını dökenlerde veya herdemyeşil ağaçlarda kök stokunun “cambiums” denilen alıcısının (kabuğu ile) odunu arasındaki tomurcuğunun temas halinde olması gerekir. Cambiumun hem anaçta ve hem de aşı gözünde uyuşup kaynaşması, temas halinde olması gerekir. Çünkü bunun, bozulan kabuğu yeniden üretme yeteneği vardır (yıllar boyunca). Aşı yapmak için, kabuğun kolayca ayrılabilmesi gerekir. Bu ise yaz sonunda mümkündür.


Yarma ve Flüt Tipi Aşılar
Sert kabuklu ceviz ve pekan gibi meyvelerde yama veya flüt tipi aşılar yapılır. Bu türlerin aşı çelikleri genellikle daha kalındır (1.25-2.5 cm. kadar). Bu tür aşılarda anaç üzerinde, kare veya dikdörtgen biçiminde, tomurcuk alanında, bir yer hazırlanır. Daha sonra, aşı çubuğundan seçilen uygun bir tomurcuk alanında, bir yer hazırlanır. Daha sonra, aşı çubuğundan seçilen uygun bir tomurcuk bir önceki alan genişliğinde (anaçtaki) kesilerek (odun kısmından da, aksi taktirde tutmaz) çıkartılır. Böylece hazırlanan çukura özenle ve tam intibakla yerleştirilen aşı gözü, bantla sarılarak sıkıca tutturulmalıdır. Şayet “anacın” kabuğu set ve kalınsa her ikisini yontarak aynı düzeye getirmek gerekir.





Aşı bedeninin kesimi, düzeltilmesi





Yarma aşı için hazırlık





Aşı Yarığının kesimi





Çeliğin Hazırlanması





Aşı kaleminin kesimi





Kesilmiş aşıya hazır kalemler





Kalemin yerleştirilmesi





Çeliklere uygun yerleştirilmiş bir aşı.





Aşının bağlanması





Aşının macunlanması ”I” veya “H” Aşılar
Çok sert kabuklu anaç dallarına bu yöntemle aşı yapmak gerekir. Bu yöntemle aşı gözünü, yama aşı yöntemindeki gibi hazırlanmalı. Anaçta ise “H” biçiminin yatay şeklinde, “I” benzeri yarıklar hazırlamalı; iki yatay kanadı kaldırdıktan sonra, yamayı bunun içine yerleştirilmelidir. Kabukları, iyice intibaktan sonra temizleyip özenle bağlanmalıdır. Bağlarken aşı gözünün oynayıp oynamadığına dikkat etmelidir. Yonga Aşı
Yonga aşı, genellikle asmalarda uygulanır. Asma fidanları bir yıllık büyüme sonunda aşılanır. Yonga aşısı, yaz sonunda veya güz başında, açık esmer, kamışlar olgunlaşınca yapılır. Bu iş için aşı çubukları hazırlanır; yaprakları alınır, serinde muhafaza edilir. (nemli olarak aşılanacak tomurcuk (göz) asma çubuğundan derince (oduna inilerek) çıkarılır (aşağıya doğru 45 derecelik açıyla).








Aşı işi zor değildir, önemli olan aşıyı taşıyacak “anaç” ile, aşılanan ‘çeliği’ uyuşturup, sonunda kaynaştırmaktır. Ağacın kabuğunun altındaki “kambiyum” bu işte esas rolü oynar: anaç ve çeliğin kaynaşması “kambiyum’un” intibakına bağlıdır. Resimde “Fagus cylvatica” fidanını görmekteyiz; bu anaç olarak kullanılacaktır.
İkinci kez, tomurcuğun bir santim kadar üzerinden (bir fazla olabilir) keserek doğruca alttaki kesiğe kadar inilir. (1/8 in yüzeysel olarak). Aynı biçimde anaç asma üzerinde oyuk hazırlanır. (biraz genişçe, gözün oturacağı kadar). Daha sonra bu aşı gözü çukuruna oturtularak, belirtildiği gibi bağlanır; hazırlanan 10 cm. nemli toprağa gömülür. İzleyen baharda üsteki aşılar şişmeye başlayınca üzerleri açılır. Şayet, asmadan ayrılmamışsa asmanın üzerinden 3-4 cm. kesilir. Gelecek yaz gelişen sürgünlere sopalarla destek verilir.





Aşının bağlanmasından sonra macunlanması gerekir.
Göz Aşıları
göz aşılarını belirli ağaçlara, genellikle tohumdan elde edilen köke, aşılanacak saplardan alınan tomurcukların (göz) aşılanması suretiyle elde ederiz.
Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Sadece yongalı göz aşısı metodunda,kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur.
Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Bitkinin kabuk verme zamanı kullanılacak göz aşısı metodunu tayin eder. Zamanlara göre göz aşısı;
a) Sonbahar göz aşısı (durgun göz aşısı),
b) İlkbahar göz aşısı (erken sürgün göz aşısı),
c) Haziran (geç sürgün) aşısı.
Göz Aşısı Metotları Nelerdir?
T Aşısı (Kalkan Aşısı): 6 mm-2,5 cm çapındaki anaçlara büyüme devresinde uygulanır. Topraktan 5-25 cm yükseklikte yapılır. Anaç T şeklinde kesilir. Göz kalkan şeklinde odunlu veya odunsuz olarak kesilir. Anaçta açılan T içerisine yerleştirilir. Hava almayacak şekilde bağlanır. Macunlanmaya gerek yoktur. Aşı bağı 15 gün sonra kesilir.
Ters T Aşısı: Yağmurlu bölgelerde yağmur sularının açılan T içerisine girmemesi ve enfeksiyon meydana gelmemesi için ters T aşısı yapılır.
Yama Göz Aşısı: Dikdörtgen şeklinde bir kabuk parçasının anaçtan kesilip çıkarılması ve bunun yerine üzerinde bir göz bulunan ve çoğaltılacak çeşitten alınan aynı büyüklük ve şekildeki bir kabuk parçasının anaç üzerine yerleştirilmesidir. Genellikle T göz aşısının başarısız olduğu tür ve çeşitlerde uygulanır. Bu aşıda başarılı olmak için gece ve gündüz ısı farkının az olduğu dönemler seçilmelidir. Aşı çabuk yapılıp, çabuk bağlanmalıdır.
Flüt Göz Aşısı: Bu aşı esas olarak yama göz aşısına benzer. Ondan farkı anaçtan çıkarılan kabuk parçasının gövdeyi hemen tamamen kuşatacak şekilde büyük alınmasıdır.
Yongalı Göz Aşısı: Bu aşı metodu ilkbaharda büyüme başlamadan önce veya yaz aylarında su noksanlığı veya başka bir sebeple büyümenin durduğu hallerde kabuğun odundan kolayca ayrılamadığı zamanlarda yapılır. En önemli nokta anaçta açılan T’ye yongalı gözün çok iyi yerleştirilmesi ve çok iyi bağlanmasıdır.





Göz Aşısı için “T” çiziminin hazırlanması





Kabuğun düzeltilmesi, tamamlanması.





Göz (aşı gözü, tomurcuk) çıkartılırken, istenen türün seçimi önem taşır. Daha sonra bunu dikkatle kesmek lazımdır.





Aşı gözü tomurcuğu zedelenmeden tutulabilmelidir.





aşının “T” çizimine kolayca ve özenle oturtulması.





Aşının toparlanması ve bağlanması.





Bağlama işini “ rafya” veya lastik bantla yapmak mümkündür. Bunu resimdeki gibi, aşı gözünü dışarıda bırakarak özenle ve dikkatle yapmalıdır.
Neden Aşılama Yaparız?
Tür ve çeşidin ismine doğru fidan üretimi,
Başka ve kolay metodlarla çoğaltılamayan çeşitlerin ortadan kalkmasına engel olmak,
Büyük ağaçların çeşitlerini değiştirmek,
Islah çalışmalarında belirli özellikleri için seçilen çöğürlerin büyümelerini çabuklaştırmak,
Ağaçların zarar gören kısımlarının tamiri,
Virüs hastalıklarının incelenmesi için aşı yapılır.
Bazı anaçların özelliklerinden (Bodur anaçlar gibi) yararlanmak için ancak üzerine iyi bir çeşit aşılayarak yararlanabiliriz. Aşı Genel Tablosu
Aşı tesviyesi tespit edilir.
Fidan ortadan ayrılır.
Çeliği iki veya üç tomurcuklu olarak ( 3 cm. çapında ) seçin.
Çeliğin oturacağı genişlikte, 5-6 cm. boyunda “yarık” açın.
Çeliği, resimdeki gibi yontup “yarığa” oturup (cambiums dokuları temaz etmeli) sarın.
Aşının cinsini gösteren bir tabela bağlayın.
Aşıda kullanılan aletler;


Aşılanan Meyve Ağacı
Anaca uygun biçimde kesilen çelik
Aşı için kesilen bir anaç
Anaç ve çelik yan yana.
Aşının bağlanması
Yapılan aşının bir yaşındaki durumu Çelikler
Bunlar köksüz dallardan alınır, üzüm, incir, ayva, zeytin ve nar, kuş üzümü, “currant” gibi meyvelerin çoğaltılmasında kullanılırlar.
Sert çelikler, bunları, ağaç meyveleri için, genellikle kullanırız. Bir önceki yılın dallarından alırlar, ama tercihen 2-3 yaşında olmaları gerekir. Çeliklerin iki göz tomurcuk içermesi ve 15-35 cm. boyunda olması istenir (ağacına göre). Boğumundan veya alt tomurcuk ortasından düzgünce kesilip alınır, genelikle, en yakın gözden köklendiğinden fazla ayrıntıya önem verilmez. Çelikler, toprak işlenmişse kışın dikilir; olmazsa toprağa, kuma veya diğer nemlendiriciye gömülerek bekletilir (talaş, peat, yosun gibi nemlendiriciler de bu işe yeter) daha sonra, bunlar gölgede depolanırlar. Dikimi, bahar başında, büyüme mevsimine girerken yapmak lazımdır. Çelikleri, dikine toprağa dikmeli (üst tomurcuğu açıkta kalacak), 5-10 cm aralık vermeli, sulamalı, bakımını yapmalıdır. Kök salan çelikler izleyen baharda fidan olacak biçimde dikilebilirler.
Yumuşak çelikler – Zeytin, narenciye gibi çelikler cari yıl dallarından hazırlanır (aynı yılın yazında hazırlanabilir.) Bunun için, özel bakım ve sera şartları istenir, sisleme yapılmalıdır. Çok ince sis (su) ile sürekli nemlendirilen çelikler kurumazlar.
Hazır Çelikler


Kök çelikleri, bunun için 5-10 cm boyunda kök çeliklerinden yararlanılır. Muntazam olarak kesilen bu çelikler dikey veya yatay olarak toprağa yakın gömülür üzerine yumuşak toprak örtülüp dallandırılırlar.
Aşı Yarığının Hazırlanması
Bitki hormonları çeliklerin köklendirilmesinde kullanılabilir. Kolay köklenmeyen meyve ağaçları için IBA (indolebutryc acid) diye bilinen hormondan yararlanılabilir. Başka hormonlar da vardır.
Aşı çeliğinin, aşı yarığına oturmasıyla “generatif” temas sağlanır.
Çilekler sürgünleriyle çoğalırlar. Ağaç çileğin kök sürgünü, ‘Stockton Morello’ kirazının kök sürgünü, ana ağaçtan doğal olarak alınıp dikilirse istenen fidan elde edilir.
Aşı macunu, kesik ve yaraların iyileşmesine yardım eder.
İki çeşit aşı vardır.
1.Göz aşıları,
2. Kalem aşıları. Aşı Çalışmalarında Özel Yöntemler
Ağaç meyvelerinde, daha çok aşı yöntemlerinden yararlanılarak fidan üretilir. Bunun için, genellikle bir göz tomurcuk (istenen türden) anaç köke (çöğüre) kabuk altında uyacak, yaşayacak şekilde yerleştirilir. Böylece bilinen türlerle aşı yapılmalıdır. Erik ve şeftali (prunus sp.) “kökeni-bir” türler olduğundan uyuşurlar. Bazen aynı ağaçta iki üç tür dahi üretilebilir. Şeftali, badem, kayısı, erik türlerini de örneğin, tek bir şeftali ağacında yetiştirebilirsiniz. Fakat bakım ve verim dengesi sağlamak zordur.
Yaşlı Ağaçların verimsizlikleri durumlarından anlaşılır. Bunları aşısıyla verimli hale getirmek gerekir. Yurdumuzda özellikle Antep fıstıklarında bu yolla başarılı sonuçlar alınmıştır.
Aşı bazen de dölleyen tür elde edilmesi açısından önem taşır. Yapraklarını dökenlerde veya herdemyeşil ağaçlarda kök stokunun “cambiums” denilen alıcısının (kabuğu ile) odunu arasındaki tomurcuğunun temas halinde olması gerekir. Cambiumun hem anaçta ve hem de aşı gözünde uyuşup kaynaşması, temas halinde olması gerekir. Çünkü bunun, bozulan kabuğu yeniden üretme yeteneği vardır (yıllar boyunca). Aşı yapmak için, kabuğun kolayca ayrılabilmesi gerekir. Bu ise yaz sonunda mümkündür. Yarma ve Flüt Tipi Aşılar
Sert kabuklu ceviz ve pekan gibi meyvelerde yama veya flüt tipi aşılar yapılır. Bu türlerin aşı çelikleri genellikle daha kalındır (1.25-2.5 cm. kadar). Bu tür aşılarda anaç üzerinde, kare veya dikdörtgen biçiminde, tomurcuk alanında, bir yer hazırlanır. Daha sonra, aşı çubuğundan seçilen uygun bir tomurcuk alanında, bir yer hazırlanır. Daha sonra, aşı çubuğundan seçilen uygun bir tomurcuk bir önceki alan genişliğinde (anaçtaki) kesilerek (odun kısmından da, aksi taktirde tutmaz) çıkartılır. Böylece hazırlanan çukura özenle ve tam intibakla yerleştirilen aşı gözü, bantla sarılarak sıkıca tutturulmalıdır. Şayet “anacın” kabuğu set ve kalınsa her ikisini yontarak aynı düzeye getirmek gerekir.
Aşı bedeninin kesimi, düzeltilmesi
Yarma aşı için hazırlık
Aşı Yarığının kesimi
Çeliğin Hazırlanması
Aşı kaleminin kesimi
Kesilmiş aşıya hazır kalemler
Kalemin yerleştirilmesi
Çeliklere uygun yerleştirilmiş bir aşı.
Aşının bağlanması
Aşının macunlanması ”I” veya “H” Aşılar
Çok sert kabuklu anaç dallarına bu yöntemle aşı yapmak gerekir. Bu yöntemle aşı gözünü, yama aşı yöntemindeki gibi hazırlanmalı. Anaçta ise “H” biçiminin yatay şeklinde, “I” benzeri yarıklar hazırlamalı; iki yatay kanadı kaldırdıktan sonra, yamayı bunun içine yerleştirilmelidir. Kabukları, iyice intibaktan sonra temizleyip özenle bağlanmalıdır. Bağlarken aşı gözünün oynayıp oynamadığına dikkat etmelidir. Yonga Aşı
Yonga aşı, genellikle asmalarda uygulanır. Asma fidanları bir yıllık büyüme sonunda aşılanır. Yonga aşısı, yaz sonunda veya güz başında, açık esmer, kamışlar olgunlaşınca yapılır. Bu iş için aşı çubukları hazırlanır; yaprakları alınır, serinde muhafaza edilir. (nemli olarak aşılanacak tomurcuk (göz) asma çubuğundan derince (oduna inilerek) çıkarılır (aşağıya doğru 45 derecelik açıyla).
Aşı işi zor değildir, önemli olan aşıyı taşıyacak “anaç” ile, aşılanan ‘çeliği’ uyuşturup, sonunda kaynaştırmaktır. Ağacın kabuğunun altındaki “kambiyum” bu işte esas rolü oynar: anaç ve çeliğin kaynaşması “kambiyum’un” intibakına bağlıdır. Resimde “Fagus cylvatica” fidanını görmekteyiz; bu anaç olarak kullanılacaktır.
İkinci kez, tomurcuğun bir santim kadar üzerinden (bir fazla olabilir) keserek doğruca alttaki kesiğe kadar inilir. (1/8 in yüzeysel olarak). Aynı biçimde anaç asma üzerinde oyuk hazırlanır. (biraz genişçe, gözün oturacağı kadar). Daha sonra bu aşı gözü çukuruna oturtularak, belirtildiği gibi bağlanır; hazırlanan 10 cm. nemli toprağa gömülür. İzleyen baharda üsteki aşılar şişmeye başlayınca üzerleri açılır. Şayet, asmadan ayrılmamışsa asmanın üzerinden 3-4 cm. kesilir. Gelecek yaz gelişen sürgünlere sopalarla destek verilir.
Aşının bağlanmasından sonra macunlanması gerekir. Göz Aşıları
göz aşılarını belirli ağaçlara, genellikle tohumdan elde edilen köke, aşılanacak saplardan alınan tomurcukların (göz) aşılanması suretiyle elde ederiz.
Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Sadece yongalı göz aşısı metodunda,kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur. Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Bitkinin kabuk verme zamanı kullanılacak göz aşısı metodunu tayin eder. Zamanlara göre göz aşısı;
a) Sonbahar göz aşısı (durgun göz aşısı),
b) İlkbahar göz aşısı (erken sürgün göz aşısı),
c) Haziran (geç sürgün) aşısı. Göz Aşısı Metotları Nelerdir?
T Aşısı (Kalkan Aşısı): 6 mm-2,5 cm çapındaki anaçlara büyüme devresinde uygulanır. Topraktan 5-25 cm yükseklikte yapılır. Anaç T şeklinde kesilir. Göz kalkan şeklinde odunlu veya odunsuz olarak kesilir. Anaçta açılan T içerisine yerleştirilir. Hava almayacak şekilde bağlanır. Macunlanmaya gerek yoktur. Aşı bağı 15 gün sonra kesilir.
Ters T Aşısı: Yağmurlu bölgelerde yağmur sularının açılan T içerisine girmemesi ve enfeksiyon meydana gelmemesi için ters T aşısı yapılır.
Yama Göz Aşısı: Dikdörtgen şeklinde bir kabuk parçasının anaçtan kesilip çıkarılması ve bunun yerine üzerinde bir göz bulunan ve çoğaltılacak çeşitten alınan aynı büyüklük ve şekildeki bir kabuk parçasının anaç üzerine yerleştirilmesidir. Genellikle T göz aşısının başarısız olduğu tür ve çeşitlerde uygulanır. Bu aşıda başarılı olmak için gece ve gündüz ısı farkının az olduğu dönemler seçilmelidir. Aşı çabuk yapılıp, çabuk bağlanmalıdır.
Flüt Göz Aşısı: Bu aşı esas olarak yama göz aşısına benzer. Ondan farkı anaçtan çıkarılan kabuk parçasının gövdeyi hemen tamamen kuşatacak şekilde büyük alınmasıdır.
Yongalı Göz Aşısı: Bu aşı metodu ilkbaharda büyüme başlamadan önce veya yaz aylarında su noksanlığı veya başka bir sebeple büyümenin durduğu hallerde kabuğun odundan kolayca ayrılamadığı zamanlarda yapılır. En önemli nokta anaçta açılan T’ye yongalı gözün çok iyi yerleştirilmesi ve çok iyi bağlanmasıdır.
Göz Aşısı için “T” çiziminin hazırlanması
Kabuğun düzeltilmesi, tamamlanması.
Göz (aşı gözü, tomurcuk) çıkartılırken, istenen türün seçimi önem taşır. Daha sonra bunu dikkatle kesmek lazımdır.
Aşı gözü tomurcuğu zedelenmeden tutulabilmelidir.
aşının “T” çizimine kolayca ve özenle oturtulması.
Aşının toparlanması ve bağlanması.
Bağlama işini “ rafya” veya lastik bantla yapmak mümkündür. Bunu resimdeki gibi, aşı gözünü dışarıda bırakarak özenle ve dikkatle yapmalıdır.
Aşı yeri bütünüyle sarıldıktan sonra bantı bağlayıp, kesmek gerekir.


Bağlarda Kış Budaması







Bitki Aşılama Nasıl Yapılır




Bitki Aşılama Nasıl Yapılır


Share this article :

Post a Comment

Yorumunuzu yazarken lütfen;
1-)Türkçemize dikkat edelim.
2-)Küfür ve hakaret benzeri lütuflarda bulunmayalım.
3-)Konuyla alakasız yorum yazmayalım.
Bu üç koşulu kabul ediyorsan buyur aşağıya istediğini yaz.

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Tarım Günlüğü - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger